SAYBİLDER CONGRESS DAYS

DAVET MESAJI

Değerli Bilim insanları,

Saybilder Congress Days kapsamında bu yıl 18.’sini düzenleyeceğimiz Uluslararası Güncel Araştırmalarla Sosyal Bilimler Kongresi’nin ev sahipliğini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi yapacaktır. Kongre 08-11 Ekim 2024 tarihlerinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 100. Yıl Kültür Merkezinde yapılacak olup Mardin Artuklu Üniversitesi (Türkiye), ISTEUB (University of Carthage – Tunus) gibi ulusal ve yabancı kurumların akademik desteği ile gerçekleştirecektir.

  1. Uluslararası Güncel Araştırmalarla Sosyal Bilimler Kongresi’nin duyurusu, herkese açık internet sayfasındaki bilgilendirmelere ek olarak 20 farklı ülkedeki akademisyenlere özel olarak e-mail yoluyla iletilmiştir.

Sosyal bilimler ile ilgili bilimsel tartışma ve etkileşim ortamını uluslararası boyuta taşımak adına, bu kongre için 7 farklı ülkeden alanında uzman çağrılı konuşmacılar davet edilmiştir. Bu yüzden sosyal bilimlerdeki araştırmalara ilgi duyan tüm akademisyen ve araştırmacıları; bilgi, fikir ve deneyimlerini paylaşmak üzere kongre alanında görmek istiyoruz.

Kongreye sözlü bildiri ile katılabilmek mümkün olduğu gibi sadece dinleyici olarak da iştirak etmek mümkündür. Sözlü bildiri ile katılanların sunum özetleri, iki hakemin oluru ve düzenleme kurulunun onayı ile programa alınacaktır. Daha sonra bu özetler kongre takvimine uygun olarak ISBN’li kitapta yayımlanacaktır.

Kongre’de hem yüz yüze hem de çevrimiçi (online) sunumlar gerçekleştirilebilecektir. Bildiri özetlerini gönderen bilim insanlarının sunum türlerini de bildirmeleri programın işlevsel olarak hazırlanabilmesi için oldukça önemlidir.

Kongreye sözlü sunum veya dinleyici olarak katılamayacak bilim insanlarının değerlendirme kurulunda yer almaları ve sunulmak üzere gönderilmiş bildiri özetlerini değerlendirmek üzere hakemlik yapmaları oldukça kıymetlidir. Bu yüzden düzenleme kurulunun ulaşamadığı bilim insanlarının kongrenin iletişim kanallarına öz geçmişlerini göndererek hakemlik için başvurmaları beklenmektedir.

  1. Uluslararası Güncel Araştırmalarla Sosyal Bilimler Kongresi’nde sunulan bildirilerin tam metinleri ISBN’li kitapta yayımlanacaktır. Ancak araştırmacıların tam metinlerini gönderme zorunluluğu yoktur.

Kongre, başta Fas, Cezayir, Tunus, Mısır, Ürdün, Körfez Ülkeleri, Irak ve Türkiye’nin akademik atama ve yükselme ölçütleri göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır. Kongrenin başarılı olabilmesi için sizleri hakem, araştırmacı veya dinleyici olarak katkıda bulunmaya;  sosyal bilimlere ait konularında farkındalık oluşturmak ve bu konularda bilgilendirme yapabilmek için duyurularımızı çevrenizdekilerle paylaşmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla…

Düzenleme Kurulu

BAŞLICA TEMALAR

    1. Antropoloji: Antropoloji, zaman ve mekân boyunca insan toplumlarını, kültürlerini ve biyolojik çeşitliliği inceler. Antropologlar kültürel uygulamaları, ritüelleri, akrabalık sistemlerini, dili, arkeolojiyi ve biyolojik evrimi inceler.
    2. Avrupa Birliği ve Diğer Uluslararası Kurumlar: Avrupa Birliği (AB) ve diğer uluslararası kurumlar üzerine yapılan araştırmalar, bu kurumların yapıları, politikaları, faaliyetleri ve küresel yönetişim üzerindeki etkileriyle ilgili geniş bir konu yelpazesini kapsamaktadır.
    3. Bankacılık ve Sigortacılık: Bu araştırma alanı; piyasa eğilimleri, düzenleyici çerçeveler, tüketici davranışları, risk yönetimi ve finansal performans dâhil olmak üzere bankacılık ve sigortacılık sektörlerinin çeşitli yönlerinin incelenmesini içerir.
    4. Coğrafya: Coğrafya, Dünya yüzeyindeki olayların mekânsal dağılımını ve insanlar ile çevreleri arasındaki ilişkileri inceler. Coğrafyacılar nüfus dağılımı, arazi kullanımı, kentleşme, çevresel sürdürülebilirlik ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) gibi konuları araştırır.
    5. Dini Bilimler: Dini çalışmalar, dini inançları, uygulamaları, gelenekleri ve kurumları bilimsel bir bakış açısıyla inceleyen akademik bir alandır. Multidisipliner bir yaklaşımla dinin insan toplumları, kültürler ve bireysel yaşamlardaki rolünü anlamaya çalışır.
    6. Ekonomi: Ekonomi, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini analiz eder. Ekonomistler piyasaları, fiyatlandırma mekanizmalarını, ekonomi politikalarını, işgücü piyasalarını, uluslararası ticareti ve ekonomik kalkınmayı inceler.
    7. Felsefe ve Siyasal Düşünceler: Felsefe oldukça geniş bir alandır ve birçok farklı konuyu içerir. Bilim, din, etik, estetik, metafizik, politika vb. konular bu çalışma alanına girer. Bunun yanında siyasal düşünceler, çoğu yerde felsefe ile çakışır. Siyasi düşünce; siyasi sistemlerin, kurumların, davranışların, ideolojilerin ve teorilerin incelenmesini kapsar.
    8. Hukuk: Hukuk, bir toplum veya hükümet tarafından davranışları düzenlemek, düzeni sağlamak, anlaşmazlıkları çözmek ve bireysel hak ve çıkarları korumak için oluşturulan kurallar, düzenlemeler ve ilkeler sistemidir. İnsan faaliyetlerinin çeşitli yönlerini kapsar ve sosyal düzen ve adaletin sürdürülmesi için gereklidir.
    9. İletişim ve Medya: İletişim ve medya çalışmaları, sözlü ve sözsüz iletişim, kitle iletişim araçları, kişilerarası iletişim, retorik ve medya etkileri dâhil olmak üzere insan iletişimi süreçlerini araştırır.
    10. Pazarlama: Pazarlama çalışmaları, tüketici davranışını, pazar eğilimlerini ve pazarlama stratejilerinin etkinliğini anlamaya odaklanan bir çalışma alanıdır. Pazarlama karar alma ve strateji geliştirme süreçlerini bilgilendirmek için verilerin sistematik olarak toplanmasını, analiz edilmesini ve yorumlanmasını içerir.
    11. Psikoloji: Psikoloji, zihin ve davranışın bilimsel olarak incelenmesidir. Psikologlar bilişsel süreçleri, duygusal tepkileri, kişilik gelişimini, ruh sağlığını ve psikolojik bozuklukları araştırır.
    12. Sanat: Resim, heykel, mimari, müzik ve diğer sanatsal ifade biçimleri de dahil olmak üzere tüm sanat eserlerinin incelenmesi, analizi ve yorumlanmasını içeren çok yönlü bir alandır.
    13. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler: Siyaset bilimi, siyasi sistemleri, yönetişim yapılarını, güç dinamiklerini ve kamu politikalarını inceler. Siyaset bilimciler siyasi kurumları, seçim sistemlerini, ideolojileri, uluslararası ilişkileri ve siyasi davranışları inceler.
    14. Sosyal Hizmetler: Sosyal hizmetler alanındaki araştırmalar; bireylerden, ailelerden, topluluklardan veya kuruluşlardan deneyimleri, ihtiyaçları, tercihleri ve sosyal hizmetler ve programlardan memnuniyetleri hakkında bilgi toplamak için kullanılır. Bunlar; sosyal hizmet kurumlarının, politika yapıcıların ve araştırmacıların hizmetlerin etkinliğini anlamalarına, iyileştirme alanlarını belirlemelerine ve kaynak tahsisi ve program geliştirme konusunda bilinçli kararlar almalarına yardımcı olur.
    15. Sosyoloji: Sosyoloji, sosyal ilişkilerin, kurumların ve yapıların incelenmesine odaklanır. Sosyologlar sosyal eşitsizlik, aile dinamikleri, cinsiyet rolleri, ırk ilişkileri ve sosyal hareketler gibi konuları araştırırlar.
    16. Tarih: Tarih, geçmişteki olayları, toplumları ve kültürleri inceleyerek bunların önemini ve günümüz üzerindeki etkisini anlamaya çalışır. Tarihçiler birincil kaynakları analiz eder, tarihsel anlatıları yorumlar ve sosyal değişim, devrimler, savaşlar ve medeniyetlerin gelişimi gibi temaları araştırır.
    17. Ticaret ve Lojistik: Ticaret ve lojistik çalışmaları, mal ve hizmet alışverişinin yanı sıra tedarik zincirleri ve dağıtım ağlarının yönetimi ile ilgili çeşitli yönlerin incelenmesini içerir.
    18. Turizm: Turizm araştırmaları, seyahat, konaklama ve turizm endüstrisi ile ilgili çeşitli yönlerin incelenmesini kapsar. Turistlerin motivasyonlarını, davranışlarını, tercihlerini, etkilerini ve eğilimlerini araştırmanın yanı sıra turizm destinasyonlarının yönetimini, pazarlamasını ve sürdürülebilirliğini konu edinir.
    19. Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Politikaları: Yerel yönetimler, kent ve çevre politikaları üzerine yapılan araştırmalar, çeşitli çevresel zorlukları ele almak ve sürdürülebilir kentsel kalkınmayı teşvik etmek için yerel düzeyde uygulanan yönetişim yapılarını, politikaları ve uygulamaları incelemektedir. Araştırmacılar, çevre politikalarının oluşturulması ve uygulanmasından sorumlu yerel yönetimlerin örgütsel yapılarını, karar alma süreçlerini ve idari mekanizmalarını analiz etmektedir.
    20. Yönetim Bilişim Sistemleri: Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) araştırmaları, kurumsal hedefleri ve karar alma süreçlerini desteklemek için bilişim sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, uygulanması ve kullanılmasına odaklanmaktadır. Araştırmacılar; veri tabanları, yazılım uygulamaları ve ağ altyapısı dâhil olmak üzere bilgi sistemlerinin tasarımını ve geliştirilmesini araştırmaktadır. Kuruluşların bilgi ihtiyaçlarını karşılayan kullanıcı dostu ara yüzler, ölçeklenebilir mimariler ve güvenli sistemler tasarlamak için metodolojileri, araçları ve teknikleri incelerler.

    Diğer araştırma alanları için lütfen kongre sekreteryası ile iletişime geçiniz.

KONGREYE KATILIM ŞARTLARI

  1. Kayıt ücretleri için lütfen kongre sekreteryası ile iletişime geçiniz.
  2. Yazar sayısına bakılmaksızın bildiride yer alanlardan sadece birisinin kaydolması yeterlidir.
  3. Bildiride yer alan tüm yazarlara katılım sertifikası düzenlenmektedir.
  4. Kongredeki katılım şartları yönergesine ve son başvuru tarihlerine uyulması gerekmektedir.
  5. Kongreye sadece sözlü sunum ile katılmak mümkündür.
  6. Kongreye gönderilmiş olan tüm özetler ve tam metinler hakem ve değerlendirme kurulunun onayı ile kabul edilecektir. En az iki hakemden olur almayan bildiriler reddedilecektir.
  7. Sözlü sunum için kabul edilen özetler ISBN’li elektronik kitap olarak yayınlanacaktır.
  8. Araştırmacılar tam metinlerini kongre takviminde bildirilen son tarihe kadar gönderebilirler. Tam metinler, ISBN’li elektronik kitap olarak yayınlanacaktır.

KURALLAR

**** Bildiriler sistem üzerinden yüklenecektir.

1- Katılım tüm araştırmacılara (uzman, öğretim elemanı veya öğrenci) açıktır.

2- Bir bildiride en fazla beş araştırmacıya yer verilebilir. Proje araştırmalarında bu sayıya dikkat edilmez.

3- Araştırmanın özgün olması ve başka bir platformda yayınlanmamış veya sunulmamış olması gerekir. Sunumların özgünlüğü ve diğer tüm hukuki durumların sorumluluğu bildiride yer alan araştırmacılara aittir.

4- Bildiriler, kongrenin temalarından biriyle uyumlu olmalıdır.

5- Araştırmacılar bildiri özetlerini sunum diline ek olarak İngilizce olarak da hazırlamalıdır.

***** Sistem üzerinden bildirisini gönderemeyenler Word belgesine aşağıdaki yazım kurallarına uygun olarak bildirilerini yazıp kongrenin iletişim mailine gönderebilirler.*****

6- Özet metni Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto, 1 satır aralığıyla iki yana yaslı ve kalın olacak şekilde yazılmalıdır.

7- Yazarların unvan ve adları başlıktan sonra bir boşluk bırakılarak Times New Roman yazı karakteriyle 11 punto, kalın ve 1 satır aralığı ile ortalı yazılmalıdır. Üniversite/Kurum-şehir-ülke adları yazar adlarının hemen altında ve aynı yazı tipi ile yazılmalıdır.

**** Tüm yazarlara ait iletişim bilgileri ve ORCID numaraları yazılmalıdır.

8- Sayfa kenarlıkları her yönden 2.5 cm olmalıdır.

9- Özet metninde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi, önemli bulguları ve sonuçlarına ilişkin bilgilere yer verilmelidir. ** Bildiri özetlerinde tablo, şekil ve kaynaklar yer almamalıdır.

10 – Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler (keywords) verilmelidir. Özel isim veya birer kısaltma olmadıkları sürece tüm anahtar kelimeler küçük harfle yazılmalıdır.

11- Bildiri özetlerini Arapça hazırlayanlar, Traditional Arabic fontu ve 14 punto büyüklüğü tercih etmelidir.

KONGRE TAKVİMİ

Bildiri Özetlerinin Son Gönderim Tarihi

30 Ağustos 2024

Erken Kayıt için Son Tarih

30 Haziran 2024

Geç Kayıt İçin Son Tarih

1 Eylül 2024

Programın Yayımlanma Tarihi

10 Eylül 2024

Özet Metinlerin Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2024

Tam Metinlerin Son Gönderim Tarihi

1 Kasım 2024

Tam Metinlerin Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2024

Online Sunumlar

8-11 Ekim 2024

Yüz Yüze Oturumlar

9-10 Ekim 2024

Not: Havaalanı Servisleri 8 Ekim 2024, Salı günü Ankara Esenboğa Havalimanı’nda katılımcıların karşılanması 12.00 / 20.00

KONGRE MERKEZİ

Kongrenin yüz yüze sunumları 9 Ekim 2024 tarihinde

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Yerleşkesi

(Emniyet Mah. Abant 1 Cad. Yenimahalle Ankara) G Blok -1. Kat Mavi Salon’da

09.30’dan itibaren gerçekleşecektir.

KONGRE KOMİTESİ

Kongre Onursal Başkanı – Honorary President

 Prof. Dr. İbrahim Özcoşar – Rector of Mardin Artuklu University, Türkiye

Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı – Rector of Ankara Hacı Bayram Veli University, Türkiye

Prof. Dr. Mounir Dhouib – President of the Research Laboratory “GADEV/UMRAN” ENAU – University of Carthage Tunisia

Düzenleme Kurulu / Organizing Board

Düzenleme Kurulu Başkanı – Head of the Organizing Board

Prof. Dr. Hüseyin Akyüz – Ankara Hacı Bayram Veli University, Türkiye

 Düzenleme Kurulu Üyeleri / Members of the Organizing Board

Prof. Dr. Hatem Fahad Hanoo – University of Mosul – Iraq

Prof. Dr. Muhammad Matarna – Tafila Technical University – Jordan

Prof. Dr. Najem Dhaher  – Carthage University – Tunisia

Prof. Dr. Ömer Bozkurt – Mardin Artuklu University, Türkiye

Prof. Dr. Sid Ahmed Sufyan – University of Annaba – Algeria

Assoc. Prof. Dr. Gehan M. Anwar Deeb – October 6 University – Egypt

Assoc. Prof. Dr. Sami Baskın – Tokat Gaziosmanpaşa University – Türkiye

Dr. Esat Layek – Tokat Gaziosmanpaşa University – Türkiye

Dr. Said Assil – Regional Center for Education and Training Professions – Morocco

Dr. Yasser Ahmad – University of Bahrain – Bahrain

Üniversite Tarafından Bu Kongre İçin Görevlendirilmiş Düzenleme Kurulu Üyesi*

Member of the Organizing Committee Appointed by the University for this Congress*

Prof. Dr. Ömer Bozkurt – Mardin Artuklu University, Türkiye

Değerlendirme Kurulu Başkanı – Head of The Evaluation Board

Prof. Dr. Hatem Fahad Hanoo – University of Mosul – Iraq

Değerlendirme Kurulu – Evaluation Board

Prof. Dr. Abdul Rahman bin Omar bin Ahmed Al-Madkhali – Jazan University – Saudi Arabia

Prof. Dr. Abdussamed Yeşildağ – Kırıkkale University – Türkiye

Prof. Dr. Aggo Ali – Batna University 1- Algeria

Prof. Dr. Ali Muhammad al-Ahmar – University of Maiduguri – Nigeria

Prof. Dr. Belhadry Loufa – University of Abdelhamid Ben Badis, Mostaganem – Algeria

Prof. Dr. Birgül Bozkurt – Mardin Artuklu University – Türkiye

Prof. Dr. Boukhal Lakhdar – Salehi University Center – Algeria

Prof. Dr. Fatih Koca – Ankara University – Türkiye

Prof. Dr. Gehan M. Anwar Deeb – October 6 University – Egypt

Prof. Dr. Hatem Fahad Hnoo – University of Mosul – Iraq

Prof. Dr. Hatice Demirbaş – Ankara Hacı Bayram University – Türkiye

Prof. Dr. Hayat Kuttab – M’sila University – Algeria

Prof. Dr. MA Hebin – Northwest Minzu University – P. R. China

Prof. Dr. Mohamded Mohy El Din Ahmed – Minya University, Egypt

Prof. Dr. Mujeebur Rahman – Jawaharlal Nehru University – India

Prof. Dr. Omayma Ghanem Zidan – Egyptian cultural advisor in China – Egypt

Prof. Dr. Ömer Bozkurt – Mardin Artuklu University – Türkiye

Prof. Dr. Ramazan Armağan – Süleyman Demirel University – Türkiye

Prof. Dr. Shereif Abu ElMakarem – The Higher Institute of Languages in El Mansoura – Egypt

Prof. Dr. Sherine El Shoura – Benha University – Egypt

Prof. Dr. Şinasi Akdemir – Çukurova University – Türkiye

Prof. Dr. Uğur Özgöker – İstanbul Arel University – Türkiye

Prof. Dr. Yehia Kamel – Suez Canal University – Egypt

Assoc. Prof. Dr. Mustafa Cora – Ankara Hacı Bayram University – Türkiye

Assoc. Prof. Dr. Prof. Dr. Talip Ayar – Ankara Hacı Bayram University – Türkiye

Assoc. Prof. Dr. Serbülend Arpa – Ankara Yıldırım Beyazıt University – Türkiye

Dr. Ahmed Muhammad Qadan – Al-Qasimi Academy – Palestine

Dr. Ali bin Munawer bin Rada Al-Juhani – Tabuk University – Saudi Arabia

Dr. Bahia Ben Sagheer – Université Abdelhamid Mehri Constantine 2- Algeria

Dr. Faysal Arpaguş – Tokat Gaziosmanpaşa University – Türkiye

Dr. Hasan Turgut – T.C. Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı – Türkiye

Dr. Hassan Kassab – Ibn Zohr University, Agadir – Morocco

Dr. İsmail Öztürk – Tokat Gaziosmanpaşa University – Türkiye

Dr. Kerkour Mohamed – Tissemsilt University – Algeria

Dr. Majed Abdel Aziz Al-Khawaja – University of Jordan – Jordan

Dr. Moaz Abdul Latif Al-Nayef – Zayed University. Abu Dhabi – United Arab Emirates

Dr. Mohamed Adel Amtareed – Libya

Dr. Mohamed Faridi – Hassan I University, Settat – Morocco

Dr. Mostafa Yahya, University Center of Nour El-Bashir El-Beidh – Algeria

Dr. Mubaraka Saad Al-Ghariani – Libyan Authority for Scientific Research, Ministry of Higher Education and Scientific Research – Libya.

Dr. Nur Thani – Bayero University, Kano – Nigeria

Dr. Osama Muhammad Salous – Al-Istiqlal University – Palestine

Dr. Sahra Khmeili – University of Badji Mokhtar, Annaba – Algeria

Dr. Sami Bayrakcı – Selçuk University – Türkiye

Dr. Sherin Samir – October 6 University – Egypt

Dr. Suat Dönmez – İstanbul Topkapı University – Türkiye

Dr. Şaban Banaz – Tokat Gaziosmanpaşa University – Türkiye

Dr. Tawfiq Abubakar – University of Bayero – Kano – Nigeria

Dr. Wessam Khairi Morsi – British University in Egypt (BUE) – Egypt

Dr. Yasia Selima – Higher National School of Political Sciences – Algeria

Dr. Yasser Ahmed Juma – Bahrain

Dr. Zahia Souissi – Higher School of Teachers Bouzareah – Sheikh Ben Mohamed Brahimi El Meili Algerian

Dr. Zobayer Ahmed – International Islamic University Chittagong – Bangladesh

Lecturer Hadi Esmer – Tokat Gaziosmanpaşa University – Türkiye

 

Sekreterya – Secretariat

Dinçer Bektaş

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Bildiri Özetleri ve Tam Metinlerin Gönderilmesi İçin İrtibat Kişileri

Irak

Prof. Dr. Hatem Fahad Hanno

hatem.90za@gmail.com

009647701667042

Cezayir

Prof. Dr. Sid Ahmed Soufiane

univsid.dz@gmail.com

00213 556996202

Tunus

Prof. Dr. Najem Dhaher

najda1900@gmail.com

00216 98272724

Fas

Dr. Said Assil

assil702@hotmail.com

00212666916562

Mısır

Prof. Dr. Gehan Anwar Deeb

gehan.deeb70@gmail.com

00201211278087

Arap Yarımadası

Dr. Yasser Ahmad

yasergomaa@gmail.com

0097337292871

Türkiye

Dr. Sami Baskın

dekakkongre@gmail.com

00905550315360

Diğer Ülkeler

Dr. Esat Layek

aslayek@gmail.com

00905426715352